In de historische kern van Damme waant u zich nog in de middeleeuwen. Het gotische stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het oude Sint-Janshospitaal met zijn museum en Huyse de Grote Sterre, waar de toeristische dienst is ondergebracht zijn allemaal pareltjes. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Uilenspiegelmuseum! De middeleeuwse polderdorpen Oostkerke, Hoeke en Lapscheure liggen op wandelafstand. In de winter biedt de aanwezigheid van duizenden vriezeganzen een prachtig spektakel. Het unieke neogotische kerkdorp Vivenkapelle is een aanrader voor de architectuurliefhebber. In de bossen van Ryckevelde in Sijsele is het heerlijk toeven.

Damme boekendorp

Sinds 1 mei 1997 is Damme een boekendorp, zoals het Nederlandse Bredevoort en het Waalse Redu. Er is een concentratie boekhandels en antiquariaten. Elke tweede zondag van de maand is er een boekenmarkt en regelmatig worden er ook boekenveilingen, boekpresentaties, cursussen boekbinden, papier scheppen en kalligrafie georganiseerd. In de kunstgalerijen is er een permanent aanbod van hedendaagse kunst op hoog niveau.

Musica Flandrica Damme

Sinds oktober 2005 organiseert de VVV Damme vzw een aantal mooie aperitiefconcerten die samenvallen met de maandelijkse boekenmarkt op de 2de zondag van de maand. Reservatie en info:
Musica Frandrica Damme

Natuurreservaten

Naast de vakantiewoningen ligt het 17 ha grote natuurreservaat "De Stadswallen van Damme" en in Knokke-Heist is er het wereldvermaarde natuurreservaat “Het Zwin”.

Gastronomie

In het centrum van Damme (300m) vindt u 25 horecazaken, van een eenvoudige eettent tot een gerenommeerde eettempel.Damme is bijzonder fier op de pas verworven Michelinster van het piepkleine (18 couverts) Restaurant De Zuidkant.

 

Wandelen en fietsen

Damme is het knooppunt van enkele bewegwijzerde fietsroutes zoals de Riante Polderroute, die Damme met Knokke-Heist verbindt (44 km), de Maerlantroute, die van Damme naar Sluis-Aardenburg (NL) en Maldegem loopt, via een zelf te bedienen pontje over de Damse Vaart (54 km) en de Beverhoutsroute die het Houtland tussen Brugge en Beernem verkent (38 km).
Helemaal nieuw is het fietsroutenetwerk “Brugse Ommeland” dat in navolging van andere provincies nu ook in West-Vlaanderen werd aangelegd. Vraag de routekaart voor kilometers fietsplezier bij Toerisme Damme! De vakantiewoningen liggen vlakbij de internationale fietsroute LF 1 Noordzeeroute tussen Den Helder (NL) en Boulogne (F) (360 km) en de Vlaanderen Fietsroute. Fietsen kunt u huren bij Toerisme Damme (toerisme@damme.be), in de winkel Tijl en Nele (tijl.nele@telenet.be ) en bij Ben's Bike Rental (info@bens-bike.be) (www.amusementvlaanderen.be).

Vissen

Langs de Damse Vaart liggen steigers voor vissers die hun geluk willen beproeven. Elk jaar wordt karper, witvis, voorn, paling, snoek en snoekbaars gepoot. Een visvergunning kunt u halen in uw postkantoor. Het visseizoen op de Damse Vaart is gesloten van 15 april tot 31 mei.

 

De Damse Vaart leent zich uitstekend om te hengelen. Het visbestand is er erg gevarieerd. U kan er Blankvoorn, Rietvoorn, Brasem, Kolblei, Zeelt, Baars, Pos, Karper, Giebel, Winde, Snoek en Snoekbaars aan de haak krijgen. Gedurende de paaitijd is vissen naar elke soort vis verboden;
van 1 januari tem 31 mei op snoek
van 16 april tem 31 mei op alle andere vissoorten

Het visverlof

Wie wil vissen in de openbare wateren, moet in het bezit zijn van een geldig visverlof. De visverloven zijn telkens geldig voor het jaar waarin zij zijn afgeleverd.
U kunt uw persoonlijk visverlof kopen in elk postkantoor van het Vlaamse gewest.

Nuttige adressen:
Provinciale Visserijcommissie, Burg 2b, 8000 Brugge,
Tel. 050/40 57 04, patrick.van_hooimissen@west-vlaanderen.be

Beheer van de visstand en de visserij
Agentschap voor Natuur en Bos
Zandstraat 255 bus 3, 8200 Sint-Andries, Tel. 050/45 41 56, visserij.wvl.anb@vlaanderen.be

Paardrijden - Tennissen - Golfen

In de onmiddellijke omgeving zijn er manèges (Oostkerke, Moerkerke, Sint-Kruis, Dudzele). Aan tennisterreinen is er ook geen gebrek. In Sijsele, Moerkerke, Sint-Kruis, Knokke kunt u rustig een balletje opslaan. Golfers komen aan hun trekken op de Damme Golf & Countryclub in Sijsele of Knokke. Voor de kinderen is er de indoor speelstad, Bo-Bo's land, gelegen in Moerkerke.Reserveer nu